Pleegmerrie of adoptiemerrie gezocht voor moederloos veulen?


Een pleegmerrie is veruit de beste oplossing voor een moederloos veulen.

De geboorte van een veulen is een prachtig gebeuren! Helaas loopt het soms mis. De merrie kan sterven tijdens of kort na de bevalling. In een enkel geval aanvaard de merrie haar veulen niet of komt de melkproductie niet voldoende op gang. Wat dan? In deze situaties heeft de fokker 2 opties:
– Het moederloze veulen zelf grootbrengen met kunstmelk
– Een adoptiemerrie of pleegmerrie zoeken voor uw moederloos veulen

Een pleegmerrie of adoptiemerrie is veruit de beste keuze. Een merrie zorgt zowel voor de voeding van het moederloos veulen als voor de opvoeding. Dit laatste aspect wordt vaak onderschat als men begint met flessenvoeding. Moederloze veulens die met de papfles zijn grootgebracht, verliezen deels hun sociale vaardigheden en daarbij ook hun respect naar andere paarden en mensen. Niet zelden groeien zij uit tot dominante, onhandelbare paarden op latere leeftijd.
Een pleegmerrie leert het moederloze veulen de sociale vaardigheden die het nodig heeft om normaal op te groeien.

Ook de voeding van het moederloos veulen is optimaal bij een adoptiemerrie. Een veulen drinkt namelijk dag en nacht meerdere keren per uur bij de merrie. Dit is met kunstmelk moeilijk te verwezenlijken en is ook bijzonder arbeidsintensief. Een veulen drinkt gedurende de eerste 3 maanden van zijn leven wel wat litertjes melk, wat de kostprijs van de totale hoeveelheid kunstmelk fors laat stijgen.

Hoe gebeurt de adoptie van het moederloos veulen?

Wij werken uitsluitend met zorgvuldig geselecteerde adoptiemerries, met een uitstekend moedergevoel. Door middel van een hormonale kuur, wordt de melkproductie bij onze pleegmerries opgestart. Zij hebben dus zelf geen veulen ter wereld gebracht. Door onze jarenlange ervaring met adoptiemerries, gebeurt de aanvaarding van het moederloos veulen door de pleegmerrie probleemloos. Dit in tegenstelling tot een ‘geforceerde adoptie’ van een vreemd veulen bij een merrie die zelf haar veulen verloren heeft. Zo’n merrie wil vaak geen ander veulen dan haar eigen (gestorven) veulen en zal vijandig reageren naar een ander veulen, met de onnodige risico’s tot gevolg.

De adoptie van het weesveulen door de pleegmerrie gebeurt bij ons op de praktijk steeds onder begeleiding van een dierenarts. Eens de merrie het veulen volledig heeft aanvaard, blijven ze 24h onder camerabewaking op stal. Vervolgens gaan ze samen in een beperkte paddock onder observatie buiten. Pas als we zeker zijn dat het weesveulen en de adoptiemerrie elkaar volledig hebben aanvaard, mogen ze na enkele dagen naar huis, zodat u als eigenaar uw veulen kan zien opgroeien. 

Tijdens het veulenseizoen hebben wij altijd meerdere adoptiemerries/pleegmerries klaar staan. Onze merries geven al melk waardoor de adoptie meteen kan gebeuren. Voor een adoptie zijn wij 24/24, 7/7 bereikbaar. 

Wij werken voor de adopties van moederloze veulens oa samen met de universiteit Gent, Dierenkliniek De Bosdreef, Dierenkliniek Equitom,… De communicatie tussen ons, u als eigenaar en de doorverwijzende dierenarts is voor ons van groot belang. We houden u dagelijks op de hoogte van het verloop van de adoptie.

De prijs van de adoptieprocedure en de huur van de merrie voor maximum 12 maanden bedraagt €1 850 excl. BTW. 

Een korte voorstelling van onze adoptieservice vindt u in volgend filmpje gemaakt door RTV (maart 2017). 

 

Enkele moederloze veulens van 2017 met pleegmerrie:

 

 

Enkele moederloze veulens van 2016 met pleegmerrie:

 

 

Enkele moederloze veulens van 2015 met pleegmerrie:

 

Enkele moederloze veulens van 2014 met pleegmerrie: