Osteopathie voor honden en paarden


   Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die ervan uitgaat dat een verminderde beweeglijkheid van lichaamsstructuren een nadelige invloed heeft op de algemene gezondheid.

Een lichaam bestaat uit verschillende weefsels: botten, organen, spieren, ligamenten, bloedvaten, … met elk een eigen functie. Al deze weefsels bewegen in het lichaam ten opzichte van elkaar en zo kunnen ze hun functie optimaal uitoefenen.

Verschillende uitwendige en inwendige factoren (stress, trauma, overbelasting, ziekte,…) kunnen deze beweeglijkheid verstoren. Het weefsel zal zijn functie hierdoor niet meer voor 100% kunnen uitvoeren. Dit heeft op zijn beurt ook gevolgen voor andere structuren. Het lichaam is tot op een zeker niveau in staat deze bewegingsbeperkingen of blokkades te compenseren. Wordt dit niveau echter overschreden, dan treden er letsels op.

Het doel van osteopathie is het lichaam zo optimaal mogelijk te laten functioneren door de beweeglijkheid van de verschillende structuren te herstellen.

En dit op 3 niveaus:
– het pariëtale systeem: het bewegingsapparaat bestaande uit spieren, botten, pezen, banden en gewrichten.
– het viscerale systeem: alles wat organen, vliezen, bloed-en lymfevaten betreft.
– het cranio-sacrale systeem: het systeem dat de hersenen, zenuwen, hersenvocht, schedel en het heiligbeen bevat.

Een osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel en onderzoekt de oorzaak-gevolgketens.

Een osteopaat behandelt de oorzaak van het probleem en geeft dan het lichaam de kans zichzelf terug in evenwicht te brengen.

Als alle systemen optimaal werken, is het lichaam in staat zichzelf te genezen. Dit heeft echter tijd nodig. Daarom is de nabehandeling van cruciaal belang. Die bestaat uit gecontroleerde beweging eventueel aangevuld met aangepaste oefeningen. Hou er rekening mee dat uw paard of hond enkele dagen (tot weken) niet of slechts in lichte mate getraind of bereden mag worden na de behandeling.

 

Waarvoor kan u met uw dier terecht bij de osteopaat?

 • Honden:

  • Prestatie problemen: verminderde concentratie, lusteloosheid, slechte conditieopbouw, hypergevoeligheid
  • Fysieke problemen: manken, pijnlijk rechtstaan of gaan liggen, verkeerde zithouding
  • Andere: huid-, luchtweg- of spijsverteringsproblemen, plotse verandering in gedrag (tgv pijn of hormonaal geïnduceerd)
  • Verbetering van herstel na een letsel of operatie of na een bevalling

   

 • Paarden:

  • Prestatie problemen: verminderde concentratie, lusteloosheid, slechte conditieopbouw, hypergevoeligheid,…
  • Fysieke problemen: verzet bij zijgangen/inbuigen, problemen met overgangen, aanspringen in verkeerde galop,…
  • Gedragsproblemen: niet willen stilstaan, ‘zure’ merrie, niet aan de oren kunnen komen, singeldwang, bokken of steigeren tijdens het rijden,…
  • Vruchtbaarheidsproblemen: onregelmatige cyclus, lastig tijdens de hengstigheid, moeilijk drachtig te krijgen/houden, problemen tijdens het dekken (zowel voor hengst als merrie),…
  • Chronische of wederkerende problemen: huidaandoeningen, luchtwegproblemen, maag-darmstoornissen,…
  • Verbetering van herstel na een letsel of operatie of na het veulenen

 

Onderzoek en behandeling

De osteopaat zal door manuele technieken de blokkades in het hele lichaam terug mobiel maken. De mobilisaties zijn niet pijnlijk of stresserend. Het is namelijk van groot belang dat uw dier rustig en ontspannen is tijdens de behandeling.

De eigenaar wordt gevraagd om tijdens de behandeling aanwezig te zijn. Enerzijds omdat het dier vertrouwd is met de eigenaar en hierdoor rustiger is, anderzijds krijgt u als eigenaar meer zicht op de problematiek van uw viervoeter.

De behandeling van paarden kan thuis plaatsvinden. De nabehandeling is een cruciaal onderdeel. Hou er rekening mee dat uw paard enkele dagen niet (of slechts in lichte mate) mag bereden of getraind worden na het consult.

De behandeling van honden vindt plaats in onze praktijk. Honden kunnen handelingen waarmee ze niet vertrouwd zijn beter aanvaarden op een vreemde locatie. Thuis hebben ze hun veilige routine en ontstaat er soms angst of agressie door het onbekende. Ook bij honden raden we aan de eerste dagen na het consult tijd vrij te maken voor uw dier.

 

Belangrijk om weten:

Osteopathie en diergeneeskunde gaan hand in hand. Dierenarts en osteopaat werken nauw samen: zo kan osteopathie zeer nuttig zijn ter aanvulling van de ‘klassieke’ diergeneeskunde.

 • Een acuut letsel (bv maagzweer) moet meestal medicamenteus behandeld worden. Maar als dat letsel voortdurend terug opflakkert, kan een osteopathische benadering nuttig zijn om de oorzaak van het wederkerend probleem te vinden.
 • Een behandeling van de dierenarts kan in sommige gevallen beter werken als het lichaam beter in evenwicht is.
 • Bepaalde osteopathische blokkades moeten door de dierenarts in beeld worden gebracht (RX, echografie) vooraleer ze al dan niet gemanipuleerd worden.

Een dierenarts die ook osteopaat is, kan het probleem van uw dier vanuit beide standpunten bekijken en zo een betere of meer nauwkeurige behandeling instellen.

Wenst u meer informatie of maakt u graag een afspraak, aarzel niet om te bellen of te mailen.

 

Tarieven

Paard Eerste volledig onderzoek € 122,50
  Jaarlijkse controle € 105,00
Hond klein of kat Eerste volledig onderzoek € 78,00
Hond medium Eerste volledig onderzoek € 87,00
Hond groot Eerste volledig onderzoek €97,00
     
+ consultatie praktijk   € 28,50
+ consultatie ter plaatse   €42,50

Prijzen zijn incl. 21% BTW.

Voor verplaatsingen boven de 10 km wordt €1,00 per km aangerekend.

Bijkomende diergeneeskundige onderzoeken en behandelingen worden afzonderlijk verrekend.

Op de praktijk aanvaarden wij Bancontact/Mister Cash, Visa en Mastercard.