Voortplanting en verloskunde


bevalling veulen

Wij kunnen u helpen met:

– Echografische opvolging
– Kunstmatige inseminatie (KI)
– Spermacontrole
– Drachtdiagnose
– Drachtbegeleiding
– Bevallingen

Voortplanting

 

Aan het begin van het dekseizoen raden wij aan om uw fokmerrie uitgebreid gynaecologisch te laten onderzoeken. Hierbij kunnen problemen ter hoogte van de baarmoeder en eierstokken snel opgemerkt en behandeld worden.

Om de kans op dracht zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie of dekking van uw merrie op het juiste tijdstip gebeuren. Hiervoor is een goede opvolging van de cyclus van groot belang. Op die manier kan het meest ideale tijdstip voor inseminatie of natuurlijke dekking voorspeld worden.

Problemen aan het voortplantingsstelsel kunnen verschillende symptomen veroorzaken:
– moeilijk drachtig worden,
– prikkelbaar tijdens de hengstigheid of heel hevig hengstig,
– onregelmatige cyclus,
– verzet tijdens het rijden,
– gedragsproblemen, …

Na uitgebreide echografische controle kunnen deze symptomen vaak verbeterd of verholpen worden met een osteopathische behandeling.


Verloskunde

De geboorte van een veulen gaat bijzonder snel.
Met een beetje geluk zal uw merrie zich voor het veulenen anders gaan gedragen: de merrie wordt onrustig en snuffelt over de grond, ze gaat meermaals op korte tijd mesten, sommige merries gaan verschillende keren liggen,… . Maar vaak zijn deze tekens zo vaag, dat u als eigenaar verrast wordt door de geboorte van het veulen. Observeer uw merrie goed tijdens de dracht, zo kent u haar gedrag en zal u sneller opmerken wanneer de geboorte nadert.

Doordat de partus zo snel en krachtig verloopt, kan er helaas af en toe iets mis gaan. Zowel voor de merrie als voor het veulen, is er altijd een kleine kans op complicaties.
Houd daarom uw merrie in het oog wanneer de geboorte nadert.

geboorte-veulen-3

Enkele tips voor tijdens de bevalling:

– Het veulenen duurt gemiddeld 15 min., indien uw merrie voor een langere tijd perst zonder vooruitgang, bel meteen uw dierenarts.
– U zal meestal 1 pootje zien verschijnen, snel gevolgd door het tweede pootje en daarna volgt al snel het hoofd. Indien dit niet het geval is: bel zo snel mogelijk uw dierenarts.
– Eens het veulen geboren is, probeer moeder en veulen rust te geven.
– Het is niet nodig de navelstreng af te binden, deze breekt vanzelf.
– De nageboorte of moederkoek moet binnen de 6u na de geboorte afkomen. Houd deze bij zodat uw dierenarts ze kan controleren. Indien de nageboorte na 5u nog niet afgekomen is, bel uw dierenarts.

Dit zijn slechts enkele tips. Laat u professioneel begeleiden en informeren. Aarzel niet om uw dierenarts te bellen bij twijfel!

Informatie over uw pasgeboren veulen kan u lezen op de pagina “gezond veulen”.

 geboorte-veulen-2_1

geboorte-veulen-1